lördag 28 juli 2012

Inte mycket

Jag och brorsan har kört två nätters fiske tors-lör. Vi körde larmfiske med deadbait på nätterna och en hel del spinnfiske under fredagen. Reultatet blev minst sagt skralt. En liten abborre på en hel dags dragfiske och två lakar på nätters metande.

tisdag 24 juli 2012

Multerek och inställd tur

Igår var jag ute i Björlanda och fyllde på lagret lite inför en kommande tur. Har inte varit i affären sen ombyggnaden. Väldigt fint och välordnat var det. Om det är rätt att bara sälja Fladen vet jag inte, om inte annat så har ju grejerna därifrån ganska taskigt rykte som kan vara svårt att tvätta bort även om dom verkar satsa på bättre grejer nu. Måste vara få märken som har sådan bredd idag då i stort sett varje tänkbar metepryl fanns liksom givetvis mängder med grejer för havsfiske och spinnfiske i alla former. Själv tror jag att det hade varit vettigt att satsa på detta breda sortiment kompletterat med en del specialgrejer av de mer välrenommerade märkena. Nåväl Robban var glad och hjälpsam som vanligt och dottern fick en fin bläckfiskimitation att leka med när hon blev för otålig. Hoppas det går riktigt bra!

Därefter gick vi ut på bryggorna och tittade på båtar (Molly) och efter multe (pappa). Det såg vi inga. Har varit här och kollat förut utan att se någon, känns som ett svårt ställe att hitta dom på då det är en så vansinningt stor hamn.

På kvällen tänkte jag ett tag dra iväg till en lokal sjö som jag brukar prova någon gång per år men det hanns aldrig med, synd då kvällen hade varit grym för flötmete.

Imorgon drar jag och brorsan iväg för två nätters fiske. Troligen blir det ganska mediokert resultat då vi knappt har fiskat där förut och aldrig fått något vidare. Dock har vattnet potential och jag vet att det tagits både stor abborre och gädda där så det kan bli hur bra som helst oxå.

söndag 22 juli 2012

Kustfisketur

Igår morse var det dags för ett nytt försök på framförallt stor berggylta. Halv tre gick jag upp och n är jag parkerade bilen vid halv fem så hälsades jag av en norrman på väg hem från krogen som ville prata fiske. Han avslutade sitt något förvirrade resonemang med att önska mig lycka till men ändrade sig snabbt till " nej, skitfiske heter det ju". Okej låt gå då tänkte jag, men borde han inte sagt dretfiske eller något sådant??

Själva fisket var mycket fisk men inga riktigt stora. På dom ställena jag fiskar är nog chansen bra mycket större att ta en riktigt stor gylta längre fram på hösten men då har jag nog inte tid att fiska så mycket.
Torsk, paddtorsk, rötsimpa, blågylta, berggylta, stensnultra och gråsej bestod fångsten av.

Nu blir det kanske ett kortpass sent i morgon kväll och sen drar vi iväg på tvådagars på torsdag, om vi ska fiska karp eller om vi tar en riktig chansning på gädda/abborre och eventuellt fler arter i oprövad sjö får vi se.

Ikväll är det dags att skärpa sig GAIS, kör över skåningarna för Alec nu!!!!!!

måndag 16 juli 2012

Om det inte regnar så blåser det

Igår fiskade jag med Emil Andersson. Emil var först på plats på stället vi hade bestämt att ses på men kunde konstatera att det var för högt vatten och blåsigt för att bedriva vettigt fiske. Vi möttes upp på vägen och didviderade lite innan vi bestämde oss för att pröva ett annat ställe i närheten. Detta låg i lä och vi satt ganska bra. Det nappade däremot inte så jättebra, ett litet exemplar av vardera mört, abborre, brax och björkna blev det för mig. Trevligt med sällskap för en gångs skull dock. Vi satt och snackade lite om fisket än så länge i år, för Emils del har det gått väldigt bra med PB på massor av arter och även många andra stora fiskar för mig bra ibland men mest dåligt. Vi funderade också över en hel del platser i närområdet som borde besökas eller fiskas mer på, bara man får tid så.....

Nu blir det inget fiske på ett par dagar. Efter det hoppas jag att jag och brorsan kommer iväg på en tripp till, karp eller gädda/abborre lär bli målet. Hoppas också det finns tid för fler berggyltefisken och att det kan bli uppehåll och svag vind PÅ SAMMA GÅNG så man hinner ut och iallafall få se någon multe.

fredag 13 juli 2012

Ingen karp

Jag, brorsan och Jonas prövade på Ballasjön två dygn. Det regnade när vi kom och prognosen lovade fortsatt regn under kvällen (vilket visade sig inte stämma, så fort vi fått upp tält och kommit halvvägs med spöna kom solen fram och sen var det lysande väder hela kvällen). För att inte fiska två dygn med ett dränkt tält och blöta kläder så slog vi läger där vi blev avsläppta. Jag ville egentligen gå vidare mot det mer populära swimmet i skogen. Det borde vi nog ha gjort. Resultatet blev en missad karp för brorsan på första morgonen, stack iväg när han skulle håva den på något sätt. Dök upp två killar andra dagen och tog swimmet vi hade tänkt oss om vi inte trott på regn, dom fick två st..Nånting är skit med mitt karpfiske nu för tiden, måste hitta på något nytt.

 God mat hade vi iallafall

I väntan på ingenting

Här har man lagt några dygn.

Nu får vi se när det blir något mer, en gång till har vi tänkt köra en tvådygns i sommar. Brorsan vill fiska gädda och abborre, jag vill ha en karp i år, fyra blanknätter nu...
Kanske blir något kortpass i morgon kväll

måndag 9 juli 2012

"Stor" fisk - "Fel" art

Igår var det dags för kustfiske. Huvudförhoppningen var att fånga några stora berggyltor och helst ett nytt PB som behövde vara över 1240 och ännu hellre en över 1400. Jag gör några förök per år och har tagit många över kilot och tappat mängder av fiskar som kännts riktigt tunga. Nu hade jag gott om tid och vädret verkade helt okej så jag var hoppfull. Möjligen att det är lite tidigt på året för denna plats tänkte jag på den tidiga
bilturen norrut. Väl på plats i den lilla kuststaden strax efter 4 på morgonen möttes jag av människor som satt på gatan och spelade gitarr och vimlade runt med ölburkar i händerna. Trevlig huvudvärk får ni snart tänkte jag.

Tyvärr var det inga gyltor alls på platsen dock var det väldigt gott om torsk. Men efter ett tag nappade något annat.
En paddtorsk, oerhört häfig fisk tycker jag. Dock inte så bra fighter.
Fisket fortsatte med rötsimpor, torskar och en mindre paddtorsk. Några gyltor syntes dock inte till.
Ibland överraskade även makrillar vid nedsläppet. Jag började fundera på att byta plats när en ny fisk klev på.
En större paddtorsk, PB nummer fyra för året och regfisk på 305 gram.
Strömmen blev väldigt stark och jag hade knappt några fler napp efter denna fisk. Jag bestämde mig för att trots allt byta plats till en hamn som ligger några mil bort.
Här fanns det gyltor men dom var väldigt små, ca 3-4 hekto på dom flesta.
Sveriges vackraste fisk kom på besök.

Med facit i hand var det nog dumt att byta plats. Hade nog kunnat hitta gyltor på den första platsen om jag prövat lite mer eller tagit en ännu större padda/hittat den där rötsimpan över 4 hekto alternativt gått över på makrillfiske för dom fanns i stora mängder. På den senare platsen fanns det mycket makrillfiskare men ingen makrill...
På det stora hela en mycket fin dag, vi får hoppas att det blir fle chanser till att försöka sig på dom stora gyltorna i sommar.

lördag 7 juli 2012

En blöt kväll

SMHI hade förutspått att det skulle regna fram till klockan sex igår och sen skulle solen titta fram. Det regnade till sex och sen fortsatte det bara att ösa ner. Vid sju gav jag mig iväg och då regnade det ännu mer. Väl framme vid fiskeplatsen ljusnade det något på himlen, från ärgad bly-svart-grått till ljusgrått och regnet övergick i ett duggande. Det var mycket napp i dag men mest småsarv, hade också en sutare som lekte delfin på mäskplatsen hela kvällen utan att vilja ta något bete.

En av sarvarna var lite större.

705 gram vägde denna, orkade inte ta någon bättre bild  regnet. Efter denna kom en sarv strax över 400 gram, en brax på 2kg+ och en fisk som tog på en miniboilie jag provade som jag är ganska säker på var en rejäl sarv, den visade upp en stor silversida innan den släppte.
Därefter dog fisket av totalt (jag trodde det var på gång). Det kan nog ha varit årets sista tur av detta slag för min del, årets fiske har inte alls varit i samma klass som förra året. Sarv på 870 och sutare på 2950 har det ändå blivit. Skillnaden mot förra året är väl att då hade jag ett PB på under 2,5 när säsongen började, jag höjde det flera gånger med liten marginal och avslutade med fiskar på 3000 och 3250, däremellan fick jag två sarvPB och många sutare mellan 2,5-2,7. Jag hade lägre förväntningar från början och dessutom fick jag alltid något "vettigt". Jag visste att jag skulle få bra fiske varje gång jag åkte, i år har jag åkt med en känsla av "undrar om jag får något alls idag?" och då fiskar man sämre.

Imorgon kan det bli årets första kustfisketur, det har jag längtat rejält efter, urstarka berggyltor, vackra blågyltor och häftiga paddtorskar. SMHI har lovat ett lätt regn och starka vindar, jag förväntar mig snöstorm.

torsdag 5 juli 2012

Kort fisketur

En kort fisketur med dottern igår. Vi åkte till fästningsholmen i Kungälv, här har jag sett skapliga idar som patrullerar längs djupkanten och letar mat på sommaren. En liten mört fick vi ganska snart sen blev det inte så mycket mer napp.
 Molly fann för gott att somna ifrån eländet.
Ganska snart väcktes hon av smällande bildörrar och tjeckiska surfare som tog sig ett dopp i älven och verkade ladda upp för någon sorts kvällsaktiviteter. Då packade vi ihop och gick och tittade på får och åt mjukglass istället.
Ikväll kanske det blir lite seriösare fiske.

måndag 2 juli 2012

Lilla Mollys andra fisketur

Jag och min dotter Molly är ensamma hemma i ett par dagar. Ikväll hade jag tänkt att vi skulle åka och titta på en älvsträcka och några dammar som jag ville se och kombinera det med eventuell kantarellplockning och besök hos kor/får/hästar som Molly tycker är mycket roligt. Molly verkade dock rejält utmattad av vår inaktiva förmiddag och sov tre timmar varför tiden var mycket knapp för alla dom eskapaderna. Istället bestämde jag att vi skulle åka ut till Klare Mosse och titta och förhoppningsvis att Molly skulle få se någon fisk. I Klare Mosse fångade jag min första ruda för väldigt många år sedan, det var svårt att ta sig dit och väldigt blött men jag hade läst att dom utfört massa arbeten där och att tillgängligheten skulle ha förbättrats avsevärt. Jag var också nyfiken på hur dessa arbeten kunde påverkat fiskbeståndet. Kanske hade rudorna blivit färre men större?
Väl på plats konstaterade jag snart att tillgänglighet och möjlighet att komma till vattnet inte alls är samma sak. Det blev en promenad på en kilometer eller så bärande barn och fiskegrejer på mycket tillgängliga grusvägar men utan att skymta ett ställe där man skulle kunna fiska, speciellt inte med ett litet barn.
Skam den som ger sig, på vägen hem finns Kärra Mo, en annan liten hisingsvåtmark med ruda eller om det är silverruda eller guldfisk eller en härlig blandning av dessa. Jag har sett uppgifter om alla och ibland dyker det också upp mer eller mindre trovärdiga uppgifter om skapligt stora fiskar.
Molly var överförtjust att komma fram för där fanns ankor som hon älskar. Snart kunde vi också fånga dagens första fisk men det var varken ruda, silverruda eller hybrid....
En sutare, det visste jag inte att det fanns i dammen.



Hade inte både jag och kameran varit väldigt sega hade det blivit ett fint kort på Molly som skrek "Titta Pappa". ´Men fiskar och barn är snabba, pappor är det inte.

Nästa fisk var det jag förväntade mig att fånga

Någon som vet om det är en helt vanlig ruda eller något annat?



Mera Pappa skrek Molly efter varje fisk, någon borde berätta att pappa inte fångar så många fiskar....
Molly föredrar feederspöt, smart tjej

Det bästa av allt är ändå att reflektera över dagens resultat med en god fruktdryck innan man åker hem!

Dagen gav inga monsterfiskar direkt men som man kanske förstår av bilderna och texten så var det en fantastiskt rolig tur ändå. Det höll på att kosta mig ett skapligt dyrt spö att ta med Molly men kanske ger dom här turerna en fiskekompis för livet. Att se Molly säga hejhej och hejrå till alla fiskar som kom upp var nog bättre än alla fiskar jag fångat hittils i år.
Angående vattnet så är det ju inget höjdarställe men för dom som ska ta med sig barn på en tur är det ganska bra, nappar väldigt mycket och en bra brygga finns att stå på. Vill man ha tag på småvuxet tåligt agn kan det också rekommenderas. Till sist undrar jag om någon kan berätta var fiskarna som väger några hekto fångas jag har flötmetat intill vassen vid bryggan och dom jag får väger typ 25 gram, kan ju vara kul att få lite tyngd iallafall om vi åker tillbaks.

Sommar?

Det ösregnar ute,m igen.....Semestern har iallafall börjat men dom varma sommarnätterna vid vattnet verkar långt borta. Troligen blir det mindre fiske framöver. Mycket annat som ska göras. En del förhoppningar om fiske finns det ändå. Släpper nog sutarefisket nu, det gick inget bra i år, får hoppas på bättre fiske nästa år. Karp och berggylta lockar rejält nu. har även en idé om att prova ett vatten där jag vet att det tagits stora gäddor och abborrar men som är väldigt outforskat egentligen. Regnbåge sätts ut där regelbundet så mat har dom gott om.....Nattfiske på botten med stora mörtar från en ö med en fin brant utanför och spinnfiske under den ljusa delen av dagarna blir metoden i så fall. Vi får se vad det blir, nu tittar solen fram iallafall!

12timmars

I lördags var jag med på tävling i traditionellt mete. 12timmars för lag i Vänersborg. Det brukar vara jag och min bror som fiskar men han hade annat för sig så jag fick köra själv med två spön. Strax över 3 kilo blev det vilket räckte till en andraplats. Man får alltså inte så mycket fisk där eller iallafall inte så stora.
Förr tävlade jag en del men det har avtagit, brukar numer bara vara denna tävling jag ställer upp i. Jakten på stora fiskar har tagit över. Man får dock ofta höra en hel del intressant vid sådana här tillfällen, bland annat pratade vi igår om vart Göta älvs vimmor lekte förr i tiden, Det ska tydligen ha varit helt tjockt med fisk helt synligt på en grund botten. Dom finns inte kvar tyvärr, varför vet jag inte, vattenkvalitén är bättre i älven nuförtiden. Kanske fysiska förändringar i vattendragen eller att andra arter konkurrerat ut dom från platsen?