fredag 29 mars 2013

ÄNTLIGEN!

Som jag skrev om i mitt senaste inlägg har jag utvecklat lite av en hatkärlek till fisket efter berggylta. Jag gillar verkligen fisket, det händer mycket, fiskarna är urstarka och miljöerna ofta vackra. Men det har kännts som att jag alltid tappar den där riktigt stora fisken som hugger då och då. Med tiden har det blivit så många tappade att jag har kännt det som att "nähä inte idag heller" när jag avslutat ett pass. Fisket har blivit någon sorts arbete mot ett mål, det är inte så jag vill ha det. Fiske skall vara njutning och så kommer den stora fisken när den kommer.
Nog filosoferat igår var det dags igen...

Jag var framme på platsen strax efter klockan 5 på morgonen och det var svinkallt, jag fick göra pauser och ta omtag om grejerna jag släpade med mig för att känseln i fingrarna försvann. Jag borrade upp ett par hål och det satte fart på cirkulationen. Som jag hade misstänkt var det rätt trögt tidit på morgonen, men jag hittade en fläck som gav en paddtorsk och en minde gylta samt där jag missade några intressanta napp. Jag körde på där men då dog det ut fullständigt. Inte ens glyskoljan behagade nappa...
Jag borrade och slet och provade nya ställen, känslan började infinna sig igen att "jaha en gång till utan den stora gyltan, nästan utan fisk alls faktiskt".
Jag ändrade taktik helt och gick tillbaks till mina gamla hål, i det första jag provade som inte gett någonting några timmar tidigare gick det på en gylta på 850 direkt vid nedsläpp. Provade hålet jämte och då small den här på:

1540 gram, så förbannat efterlängtat!!!
När jag krokade loss fisken såg jag att jag måsta fastnat i botten under drillningen och tappat halva tacklet. Ganska typiskt gyltafiske, den här gången hade jag tur att det inte gick av längre upp...
Jag fiskade vidare ett tag, fick några gyltor till och hade flera napp som bör ha varit gylta men som jag missade. Hade också på en större fisk som gick loss efter ett tag.
Nu får det nog bli ett pass till på isen i år trots allt...

torsdag 28 mars 2013

Vad ska hända imorgon?

Dags för gylta imorgon igen. Brukar på ett eller annat sätt bli minnesvärt. Har ramlat och slagit mig som fan i bergen, gått genom isen, bråkat med galna hummerfiskare, fångat regfiskar på andra arter, haft grymt vackra och fullständigt eländiga dagar och tappat en väldig massa stor fisk. Kort sagt det händer mycket men den stora gyltan har gäckat mig i åratal. Kanske ändring på det i morgon?

onsdag 27 mars 2013

Revansch på gullmarn

Var ute en gång till på gullmarn. Isen var tjock, vädret var underbart och jag gick inte på några luriga ställen och ramlade inte i.
Jag fick två pb på monsterfisken glyskolja som fullkomligt hade invaderat platsen. 125 och 145 gram.
Fick även berggylta på 1170 och 970, två paddtorskar och en liten vacker grässnultra.
Inga jättefiskar denna gång men det var skönt att få en sådan fin dag som det blev efter misärturen gången innan.
Som vädret ska se ut framöver kan det bli minst en istur till innan feederspöna kommer fram.

måndag 18 mars 2013

Ramlade i gullmarn

Skulle prova ett nytt ställe. Såg att isen såg annorlunda där jag skulle gå. Tog inte tillräckligt hänsyn till det tyvärr. Igenom med ett ben först och sen låg hela jag och simmade. Har aldrig ramlat i förut men tog det ganska lugnt och lyckades kravla upp på isen efter några försök. Blev av med pulka, rantanenborret och lite andra prylar, men det kändes inte så viktigt....
Kände mig så revanschlysten på mig själv att jag åkte hem bytte kläder och hämtade reservborren och drog till skredsvik. Där var isen rätt skum med sprickor som vatten kom upp ur oc öppet vatten på vissa ställen men bra is däremellan. Det blåste full storm och fisket var skit men det kändes ändå bra att få komma ut trots allt på något sätt.

Var rädda om er och ha inte för bråttom ut som jag hade idag!

lördag 9 mars 2013

Rötsimpans dag..

För några dagar sedan körde jag ytterligare ett pass på Gullmarn. Jag var lite osäker på isen och hade med mig grejer för att eventuellt köra abborre istället. När jag kom fram såg jag att sillmaffian var på plats så jag knallade ut. Dom hade fått ganska bra med sill och i skaplig storlek men jag hoppade över att prova detta och knallade ut mot de djupare vattnen. Jag körde några timmar på samma ställe där jag fångade rockan men det gav bara småvitling och lite sill. Från början hade jag velat köra på hårdbotten men jag trodde att isen skulle vara dålig där. Då den var såpass bra som den var därute, ca 14 cm, så bestämde jag mig för att gå in och kolla iallafall. Jag började med att släpa in alla grejer till lite halvdjupt, typ 25 meter. Först gav det bara lite småtorsk och någon sandskädda men när jag hade bestämt mig för att flytta igen så fick jag en knot (liten men väldigt länge sen jag fick någon alls senast) och den här skapliga skrubban på 440 gram.
Det kanske ändå fanns intressant fisk att få på platsen? Hursomhelst så bestämde jag mig för att gå närmre bergen och prova. Isen var tjock och bra vid bergen men det nappade inte speciellt mycket. Första fisken som kom upp var den här:
Rötsimpa 470 gram nytt PB!

Den var inte så lång men kolla magen! Som värsta övergödda karpen..

Nästa fisk som dök upp var denna:


Exakt 500 gram och nytt PB igen. Skapligt rötsimpaställe. Jag hoppades egentligen på gylta eller någon ovanlig plattfisk men någon sådan hittade jag inte trots mängder av prövade hål.
Jag gick ut på stället jag fick skrubban igen och hoppades på någon större men fick mest vitling och sandskädda. Några intressanta napp hade jag men missade i mothuggetoch tappade en större fisk precis under isen.
Jag trodde att detta skulle bli sista passet på gullmarn men om prognoserna stämmer så kanske man kan komma ut någon gång mer. Fisket är ofta fint där så här på tidiga våren med långa varma soliga dagar.
Det har nu blivit 4 regfiskar från havet i år för mig och det är bara tidigt i mars. Man kanske skulle skaffa dig en båt trots allt....