tisdag 31 mars 2015

En blöt kväll in havet

Åkte ut och kikade lite igår ikväll. Förutsättningarna skulle vara ok enligt prognoserna, dom var grymma på plats. Ingen vind och bra sikt. Jag gick runt och började kika på ett större homogent område där jag sett en del piggvar tidigare, inte ett skit fanns att se dessutom tyckte jag att jag fick fokusera väldigt mycket för att se något alls. Gick ut på lite djupare vatten och då kom en överraskning av det otrevligare slaget, ena benet blev alldeles blött och kallt. Det var inte någon ålderskrämpa som gjorde att jag hade svårt att hålla mig eller så utan vadarna läckte. Det gick ändå att uthärda så jag vadade klart platsen och åkte till en ny.
Här provade jag min reservlampa och fattade då varför jag hade svårt att se, den fina lampan jag köpte förra året avtog snabbt i ljus, dags för batteribyte.
Det fanns mer liv än senast på denna platsen, krabbor, räkor och en del småfisk. Såg dock bara en plattfisk, en mindre skrubba som pep iväg. Närmast en fisk upp var jag en tånglake som trasslade in sig i tången och lossnade.

Skulle tro att det kan vara igång även på mina platser om någon vecka, i andra fjordar verkar det redan vara gott om fisk.

Någon som har bra tips på hur man tätar ett par neoprenvadare? Och på hur man hittar läckan?

torsdag 26 mars 2015

Två halvtaskiga turer

Var ute och skulle prova lite nya platser häromdagen. Möttes i princip bara av bommade vägar och förbudsskyltar vart jag än åkte, trist. Provade ett långgrunt ställe men det var en del vågor som gjorde sikten kass och jag såg inget liv alls.
Nya tag igår tänkte jag, åkte upp till blåshålet nummer ett Lidan. Det var verkligen svinkallt i vinden vilket man fick försöka härda ut med. Värre var att det inte nappade alls, en liten färna på flera timmar var inte som väntat. Bytte plats och fick i alla fall upp några mörtar, braxar nån stäm och björkna på slutet. Verkar som våren gjort en paus för tillfället. Sommartid till helgen, då kan man dra igång med kvällsfisket utan pannlampa, har längtat länge efter det nu.

torsdag 19 mars 2015

Vart tog havet vägen?

Det är mycket som kan ställa till det vid vadkikfiske. Oväntat hård vind, regn, grumling, alger, ström och högvatten överraskade mig flera gånger förra året. Häromdagen råkade jag ut för något nytt. Havet där jag tänkte gå var i princip borta, extremt lågvatten.
Jag fick i alla fall knallat ut mot där det fanns lite vatten och hittade till slut en skrubba i 4hgsklassen som tog masken ganska kvickt.


Efter denna hittade jag ingenting. Bytte plats men här var den mesta vegetationen täckt med ett stort lager fintrådiga alger och det kändes ganska sterilt överlag. Såg en skrubba till och en ål annars var det tomt på liv. Nya tag nästa vecka med mer vatten förhoppningsvis.

söndag 15 mars 2015

En liten blankning

Tog en kortare sväng hemmavid idag. Trodde att det skulle vara väl tidigt men med en sån här vår vet man aldrig. Det var nog för tidigt, jag fick ingenting alls. Underbart att vara tillbaks på min speciella vårdplatser igen dock. Snart kommer mörten, iden och färnan vandrande upp mot sina lekplatser. Förr skall vimman ha varit vanlig här med men något har hänt som gjort att dom nästan inte finns kvar, jag har aldrig fått någon på denna plats. Kanske är det dags för det i år?

onsdag 11 mars 2015

Våren är här

Tog en metetur efter jobbet idag. Solen sken och när jag hittat en plats där det inte blåste så mycket så blev det varmt och behagligt. Framåt skymningen var det helt vindstilla och efter en lång vinter kändes det som att livet återvände på riktigt. Nu väntar långa kvällar på jakt efter stora fiskar!
Idag nappade det på bra men inget sensationellt stort direkt. Fem arter blev det med stäm, mört, färna, brax och björkna. Ingen id idag men dom tar vi nästa gång.

lördag 7 mars 2015

Gäddmete

Hade från början planer på nån längre fisketur idag men det blev ändrat och var med barnen i skogen istället.
Efter det hann j a g ut på ett kort gäddmete. Fiskar sällan gädda men dom ska ju vara passiva s å här års så jag körde med död fisk på botten
Efter en timme gick en fisk upp och försökte svälja mitt flöte, inte så passivt direkt.

När det nästan var dags för att gå hem fick jag faktiskt napp, fisken tog flera gånger men aldrig så jag kunde göra mothugg. Efter ett tag verkar den gett upp och det gjorde jag med. Skönt att komma ut även om det var svinkallt kändes det att våren är nära nu med fågelsång och flöten som dyker.