torsdag 24 september 2015

Kikfiske

Har varit ute två gånger och kikat lite, väderprognoserna har varit perfekta men verkligheten har varit lite blåst och regn vilket saktar ner en betydligt. Jag har knappt sett någon intressant fisk alls. Utöver massa småfisk och en del skrubbor så har en riktigt stor simpa dykt upp. Den högg flera gånger men fick inte in kroken i munnen och sen simmade den iväg. Synd, jag har tagit stora simpor på kustfiske och isfiske så det hade vart kul att ta en på kikfiske också.
Det får nog bli platsbyte eller paus i kikandet för mina platser är helt täckta av fintrådiga alegr och det känns inte som att det gynnar fisken direkt.

måndag 21 september 2015

På konferens

På planeringsdagar med jobbet. När dom andra badade spa passade jag på att prova lite fiske i området. Paddtorsken var på hugget här med.
Efter middagen stack jag och en kollega ut och vadade lite. Han hade aldrig gjort något liknande förut men lyckades hitta en piggvar. Kul. Sen fick han också känna på hur frustrerande det kan vara för den högg aldrig.
Vi gick över ett stort och väldigt likformigt område. Jag hittade en monsterskrubba som inte heller ville vara med. Sen en plattfisk som jag inte är helt säker på om det var en medelskrubba eller en riktigt stor sandskädda men den högg inte heller. Väl investerad tid istället för att sitta i baren!

söndag 20 september 2015

Öresund.

Jag var ute på sundet med vandia igår. Plattfiskemetet var ganska segt men jag fick upp en del spättor, jag har haft problem med dom förut bara tagit skrubbor nästan så det känns som man lär sig.
Vi fiskade på djupare vatten sen och en grym kolja på 1,7 fick jag se landas. Kom fler koljor och många fina vitlingar också. Tyvärr åkte vi in och körde plattfisk igen, det var rätt kasst. Avslutningsvis lite sillfiske så alla fick bända lite. En väldigt trevlig och fin dag. 
Hoppas jag kommer ner till sundet mer i höst tycker jag börjar tjäna ihop till lite större fisk därifrån nu men jag har inte prickat nån riktigt bra dag heller sett till vad andra på båten får. En stor kolja är nog en av de fiskar jag helst vill fånga nu.


lördag 12 september 2015

Kustfiske

I fredags gav jag mig upp för lite fiske efter gylta och annat som ville nappa efter jobbet. Det nappade på bra under dagen och artrikedomen var stor. Storleken på gyltorna var inget vidare och så tycker jag tyvärr att det har varit ett tag. Klart roligast denna dagen var att jag fick en bleka vilket inte är så vanligt att få från land. Övriga arter var berggylta, blågylta, skrubba, vitling, glysa, sej, torsk, ål, simpa, paddtorsk och snultra.
Träffade också på en kille som åkt från Stockholm för att ägna sig åt specimenfiskets nya svarta, nattfiske efter paddtorsk. Vi är sannerligen ett hängivet släkte.
Jag kunde givetvis inte hålla mig utan stannade kvar i mörkret några timmar jag med. Ganska segt då det inte nappar så bra när det är mörkt. Det var då jag fick en paddtorsk och ålen. Tappade också nåt som drog ner mitt tackel i en skreva så det gick av. Lite sugen på en hel natt är man trots allt!

onsdag 9 september 2015

Bonitoblankning # 5

Jag åkte ned till Bua för ett nytt försök igår. Det var inte den mest strategiska resan om man ser till nedlagd tid kontra faktisk fisketid direkt. Det tar mig mer än en timme hemifrån till att jag har ett bete i vattnet och jag skulle bara få max en timmes fiske i skapligt ljus. Minst dubbelt så mycket fisketid som total resetid brukar jag annars tycka är någon sorts minimum. Nåväl det var en magiskt vacker kväll vid havet och chansen finns ju faktiskt på varje kast.
Det var fullt på parkeringen igen och jag träffade lite folk på väg hem där som sa att fisket var trögt idag. Blev inte direkt uppmuntrad av detta men begav mig ut mot min fiskeplats där jag märkte att jag var ensam om att stå där ute denna kväll. Alla andra stod någon annan stans. Jag gick runt och provade lite olika metoder, skeddrag, spinnfluga, flötmete samt minivobbler utslängd med bombarda. Det gav ingenting denna kvällen heller. Flötet dök faktiskt en gång nära land men jag tror att det var någon annan bottenlevande fisk för det hade drivit in på riktigt grunt vatten då.
Det blev mörkt och jag inledde en vansklig vandring över hala stenar bort mot bilen. När jag kom en bit in i förbudsområdet exploderade vattenytan. Bonitos som körde åt alla håll och kanter i vansinnig fart. Jag satte mig och tittade och det hela upprepades några gånger innan det blev tyst och lugnt igen. Detta skådespel gjorde mig lite sugen på att återvända en gång till. Samtidigt är jag lite tveksam till att lägga någon längre tid på det. Finns så mycket annat man vill fiska nu på hösten och det är så lite tid att fiska på för min del.
Kanske kan man offra lite sömn och köra en tidig morgon innan jobbet nån dag.

lördag 5 september 2015

En känsla av hemma

Jag åkte norrut direkt efter jobbet igår. Till en speciell klippa där jag spenderat otroligt mycket tid genom åren. Jag känner mig hemma där. Många lägger ner mycket tid på sina hem. För mig är det väggar och tak. En sov och förvaringsplats. Samma med min bil, den tar mig till platser och mer är det inte med det. Mitt hem finns inom mig och jag hittar bara dit ibland. När jag håller om mina barn till exempel. Jag brukar också hitta dit när jag är på vissa platser. En speciell åkrök i april, en vik med sutare i juni och denna klippan.

Nu satt jag där och drömde om blågyltor och bergskäddor men jag fångade annat. Jag försökte inte så noga heller, jag mådde nog för bra. Solen stod högt men jag visste att den snart skulle ramla rakt ner i havet som den gör på hösten. Jag fångade några berggyltor som drog hårt och en randig sjökock.

Solen gick ner och jag försökte i mörkret men det gav bara småtorsk. Jag gick vanskligt över klipporna i mörkret och åkte vidare till några vikar för att vada. Såg några piggvarar men dom ville inte äta. Kul att dom är tillbaka, kanske hinner jag ta en riktigt stor i höst mellan alla måsten.

Jag åkte hem efter en stund och bestämde mig för att hoppa över del tre som skulle vara bonitofiske. Jag var trött och vädret skulle vara dåligt. Jag längtade inte heller efter fisket där som jag brukar göra efter de flesta fisken. Jag har nog aldrig kännt mig hemma där helt enkelt.

torsdag 3 september 2015

Ett kort kvällspass

Körde lite mete igår kväll. Det var nästan mörkt när jag kom fram så lysstavar och pannlampa fick åka fram med en gång. En riktigt stor mört stod högst på önskelistan som så många gånger förr. Det nappade en del men fisken var väldigt försiktig och jag fick bara fast två små mörtar. Vid ett av mothuggen var motståndet riktigt bastant och jag fick upp hoppet en stund men det var en gädda som höll i mörten...
Jag fick också tre små ålar, inte varje gång man får mer ål än mört när man siktar på mört.
Imorgon blir det nya äventyr och då har jag större hopp om att fånga nåt kul!

tisdag 1 september 2015

Vem har rätt till vattnet?

Läser på http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/ om fiskeförbudsskyltar på norska bryggor. Dom finns i Sverige med. Till exempel i Smögen, Lysekil och Skalhamn finns eller har dom funnits.
Jag skrev en gång till Sotenäs kommun för att få ut det bakomliggande beslutet då det är intressant att se hur dom har formulerat ett sådant beslut (om det finns något) men jag fick aldrig något svar. Vet att dom är skyldiga men orkade inte påminna dem.
Det är ur min synvinkel otroligt konstigt hur man kan få sätta upp sådana skyltar med tanke på allemansrätt, strandskydd och det fria handredskapsfisket. Orsaken som man brukar höra vid vattnen är att det har blivit så mycket nedskräpning. Detta är givetvis ett otyg och jag vet att det är så. Kusten ser ut som en soptipp på många ställen och en del av detta kommer tyvärr från sportfiskare även om mycket tycks ha annat ursprung och man förstår att dom inte tycker om att folk lämnar skräp eller agnrester på bryggorna. Jag tycker heller inte om att stå där, även om det är bra platser när det är dåligt väder och fisket ofta kan vara väldigt bra på dom här platserna. Varför skriver jag då om det om jag ändå inte vill stå där?
Jo, min åsikt är att naturen allt mer privatiseras i Sverige. En långsam process med förbudskyltar, staket och bommar pågår nästan överallt. Jag vet att allemansrätten inte ger rätt att köra bil vart man vill men för den som har mycket att bära eller har svårt att gå tar detta bort möjligheten att komma dit man vill. När det gäller bryggorna och fiskets vara eller inte vara där anser jag att dessa platser i största möjliga mån bör vara tillgängliga för alla och för olika aktiviteter. För till exempel barnfamiljer och rörelsehindrade är dessa platser enkla att ta sig till och bedriva fiske från. Att få rätten att exploatera den kust, det vatten och den fisk vi alla har rätt till borde också innebära skyldighet att hålla området öppet för andra. Men det är bara min åsikt i frågan.
Nästa gång hoppas jag kunna skriva om något trevligt fiske istället.